19 Ekim 2014 Pazar

Yeni bir heyecan, yeni bir başlangıç ve hoş geldin modelist yardımcılığı kursu... :)

Herkese merhaba,

  Yeni bir heyecan, yeni bir başlangıç ve modelist yardımcılığı kursu ile uzunca bir aradan sonra işte geldim buradayım demek istiyorum. 2013 senesinde büyük bir heyecan ile başlamış olduğum dikiş kursuna bu sene modelist yardımcılığı ile devam ediyorum. Dikiş kursuna giderken aynı zaman da yaptıklarımı anlatmak, bilgilerimi paylaşmak istediğime yeterince vakit ayıramamıştım.. Bu sefer daha düzenli olma çabası içerisinde olduğum için kursta öğrendiklerimi vakitlice paylaşmayı planlıyorum..
 Dikişten sonra sanırım modelist yardımcılığı kursu doğru bir karar oldu. Her ne kadar dikiş dikiyorum diyebilmek için daha 40 fırın ekmek yemem gerekse de modelini çıkarttığım kıyafetlerin dikişini dikerek, dikişi geliştirmek daha güzel ve heyecanlı olacak gibi... Bu arada bakmayın modelist yardımcılığı dediğime aslında kadın giysileri kalıp hazırlama bölümü diye geçiyor ama modelist yardımcılığı daha havalı geliyor :))

 Bugün ilk dersimizde temel etek kalıbının 1. aşamasını öğrendik. Geçen seneki öğretmenimizin bize öğrettiği kalıplar vardı. O zaman öğrendiklerimi paylaşamadım ama bunları paylaşacağıma inanıyorum...  :)

Şimdi ilk dersimizde öğrendiklerimi dilimin döndüğü kadar sizlerle anlatmak istiyorum.

DERS 1 / TEMEL ETEK KALIBI 1.AŞAMA

Kalıp çıkartmak için ihtiyacımız olan bel, kalça, kalça düşüklüğü, etek boyu bilgilerine ihtiyacımız olacak.

Bel : Bel ölçüsü olarak aldığımız yer belimizin en ince olan yerin ölçüsüdür.
Kalça : Kalçamızın en geniş kısmı
Kalça düşüklüğü : Genel olarak 18-19 cm veya 20 cm olarak olarak alınırmış ve kalçamızın başladığı yerdir.
Etek boyu : Etek boyunu bel ölçümüzü aldığımız hizadan etek boyunun uzunluğunu istediğimiz yere kadar olan kısım.

***Ölçü alırken, ölçü aldığımız kişinin üzerinde kalın olan ve potluk yapıp ölçüyü değiştirebilecek elbiseler olmamasına dikkat etmek gerekiyor.
Ayrıca ölçü aldığımız kişinin göbeği var ise  kalça ölçüsü alırken mezurumuzu göbeğine doğru çıkartarak ölçü almamız gerekiyor.

Kalıbımız da 25 eşel ölçüsünü kullanacağız. Eşel metrenin belirli ölçeklerde küçültülmüş halidir.

Temel Etek Çalışması 1.Aşama
İlk dersimizde 38 beden kalıp ölçüsü ile çalıştık.
Ölçüler;
Bel : 70 cm
Kalça : 94 cm /2 = 47 + 1 = 48 
Kalça düşüklüğü : 18 cm
Etek boyu : 60 cm
Eşel : 25 cm

 Kalıp çıkartırken ön ve arka olarak tüm eteği 2 parça halinde çalışacağımız için kalça ölçümüzü öncelikle 2 ye bölüp, çıkan sayıya + 1 ekliyoruz. + 1 i eklememizin sebebi kıyafetlerimizdeki bolluk payı yada çekme payını eklemek içindir. *** eğer evde dikiş yapıyorsunuz ve aldığınız kumaşları 1 gün beklettikten sonra yıkayıp, bol buhar ile ütülüyorsanız pay hesap etmenize gerek yok.

 Öncelikle kalıbı çıkartacağımız kağıdın  sağ tarafından 18 cm içeri girecek şekilde aşağıya doğru belirli aralıklarla işaret alıp, bu çizgileri birleştiriyoruz. Bu çizgi bizim kalıbını çıkartacağımız eteğimizin ARKA ORTASI çizgisi olacak. Arka ortası çizgisinden 90 derece dik açı ile çizginin sol tarafına 48 cm lik çizgi çizerek BEL HATTI çizgimizi belirliyoruz. Bel hattı ile arka ortası çizgisinin birleştiği yerden 18 cm aşağıya inerek ve bel hattı çizgimize paralel olacak çizgimizi çizerek KALÇA HATTI çizgisini belirliyoruz. Arka ortası çizgisinden 48 cm sol tarafa doğru belirli aralıklarla tekrar işaretliyoruz ve  bu işaretleri arka ortası çizgisine paralel, bel hattına dik  olacak şekilde birleştiriyoruz ve eteğimizin ÖN ORTASI çizgisini belirliyoruz. Arka ortası ile ön ortası çizgisinin ortası olan YAN DİKİŞ için arka ortasından 24 cm sol tarafa doğru, arka ortası ve ön ortasına paralel, bel hattı ile kalça hattına dik gelecek şekilde çizgimizi çiziyoruz. Arka ortası ile bel hattının kesiştiği noktadan aşağıya doğru yani arka ortası çizgisinde 60 cm işaretleyerek eteğimizin boyunu işaretliyoruz. Aldığımız etek boyunu sol tarafa doğru, arka ortası çizgisine dik açı ile gelecek şekilde uzatarak oluşan  ETEK UCU çizgimizi yan dikiş ve ön ortası çizgimize dik gelecek şekilde birleştiriyoruz.

*** Kalıp çıkartırken tüm hesaplarımız milimetrik olduğu için tüm ölçülerin birbirine tutarlı olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun için imkanınız var ise geoder kullanmanızı tavsiye ederim. Ben henüz edinemedim ancak en kısa sürede alacağım. Ayrıca kalıp çıkartırken çizgileriniz net olması gerektiği için ince uçlu kalem tavsiye ediliyor.

Bugünlük bu kadar yeter mi dersiniz.. Gerçi ilk ders için çok ağır olmadığını düşünüyorum yada az da olsa kalıp çıkartmayı gördüğüm için şimdilik bana kolay geldi... Umarım sizlere de faydası dokunur...

Sağlıcakla kalın...
Neslihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder