22 Nisan 2014 Salı

Bol Boool Teyel :))

    Tekrar merhaba, sonunda konumuza geldik... Blog oluştururken ki asıl amacım dikiş ile ilgili öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaktı. Ancak giriş yazısından sonra benim için çok önemli olan köyümü anlatmadan geçemezdin.. Ayrıca farklı konularla da blogu dolduracak gibi görünüyorum...Herşeyden biraz biraz yazacağım sanırım :) Zaman alacak bu blog işi  ama çok zevkli bir işmiş. bunu da herkese tavsiye ederim :) Şimdi dikiş ile ilgili temel konuya değinebiliriz...
       Kursumuz başladığında ilk ders olarak teyel çeşitlerini öğrenmiştik. Vaktimizin çoğunu teyel alarak geçiyoruz. Aslında teyel ile uğraşmak, iğne ve iplik kullanmada elimizin alışmasına da yardımcı olmuyor değil. Ayrıca dikişin en kolay ve en zevkli kısımlarından biri bence :) dikiş ile ilgilenirken rulet kullanmak bana göre değil... Sabun kullanacağım, teyel alacağım... Böyle daha eğlenceli, sizlere de tavsiye ederim, zaman açışından biraz zaman alıyor ama daha çok emek verildiği için daha da özen gösteriyor insan...
   
 Resimde gördüğünüz gibi düz teyel, ara teyel, büzgü teyeli, işaret teyeli, bol teyel, verev( yani Z ) teyeli ve hristo teyeli olmak üzere biz 6 çeşit teyel öğrendik. Resimde 1 tane fazla bir örnek var oda makina dikişi. Daha fazlası var mıdır inanın bilmiyorum çünkü bende bu işte yeniyim. İlerleyen . zamanlarda hobi amaçlı modelistlik ve stilistlik düşünsem de şimdilik bu kadar bilgi bana yetiyor :)
Resimlerde de gördüğünüz gibi biraz amatörce ama ilk yaptıklarım olduğu için affınızıa sığınıyorum :)

Şimdi teyel çeşitlerine geçebiliriz..



*Düz teyeli kumaşları bir birinine birleştirmek için kullanırız ki dikiş dikerken kumaşlar kaymasın. ayrıca sökülmesi en kolay teyeldir :)

*Büzgü teyeli dikeceğimiz kıyafetlerde büzgü yapmak istediğimiz yerlerde kullanırız.

*İşaret teyeli dikeceğimiz kumaşlarda, karşılaştırma yaparken, kumaşların birbirleri üzerine gelecek olan yerleri belirleriz. Ön ortası, bel düşüklüğü gibi kısımlarda kullanılır.
*Bol teyel ile kalıbını çıkarttığımız giysilerin, her iki tarafında da aynı işaretin olmasını sağlar. Bol teyel yerine kumaşlarla uğraşırken zamandan kazanmak için rulette kullanabilirsiz.

*Verez/Z teyeli bel kısımlarında yada cep kısımlarında uyguladığımız bir teyel çeşitidir. Özellikle tela yapıştırdığımız yerlerde kullanır. Bunu kullandığımızda dikişten önce tela koyduğumuz yerler bozulmadan kalmasını sağlar.
*Hristo teyeli  özellikle pantolan paçalarında yada eteklerimizın etek ucu kısmında kullanırız ki dikiş izi belli olmasın.

*Ara teyeli dikeceğimiz kumaşları birbirine tutturmada kullanırız. Prova sonrasında bu dikişi dikkate alarak makine dikişi yaparız.

Aslında hepsi bir birinden kolay ve zevkli. Umarım sizlere biraz da olsa faydası olmuştur....

2 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsın Neslihan. İlk ders dün gibi aklımda... Hele kumaşı düzlemek için çektiğimiz dokuma iplikleri aklıma geldikçe kendi kendime gülmekten duramıyorum :)))

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Miray, teşekkür ediyorum :) sorma o iplik çekmeyi, benim patiskanın dokuması sıktı ve elim su toplamıştı :) ama biz şanslıyız, zamanında enstitüye giden yengem var, 15 gün-1 ay hiç bir şey yapmadan, iğneyi kumaşa geçirip durmuşlar :)) biz bunla atlattık anlayacağın :)

    YanıtlaSil