28 Ekim 2014 Salı

Kaldığımız yerden devammm.... Yazması, çizmesi, anlatması her ne kadar zor olsa da işte TEMEL ETEK KALIBI 2. AŞAMA....

Bu hafta da herkese merhaba...

Geçen hafta kaldığımız yerden devam ederek eteğimizin 2. ve önemli olan aşamasını anlatmaya çalışacağım, umarım başarılı olurum. Aslında kolay fakat anlatması biraz fazlaca zor.

Elimden geldiğince sade bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Bu  iki aşama etek kalıbı için çok çok önemliymiş. Hocamız böyle tembih etti. Haydi başlayalım :)

DERS 2 / TEMEL ETEK KALIBI 2.AŞAMA

   Çizim sizlere karışık gelebilir ancak bu gözünüz korkutmasın :) 2. aşamada bel ve kalça kısmının çizilmesini, ön ve arka kalıp için bel fazlalığı, penslerin çizimlerini öğrendik.
Bu kısımları çizebilmek için kalça ve bel ölçümüzden yardım alıyoruz. Kalça Ölçüsü/2 + 1 den, bel ölçüsü / 2 + 1 i çıkartıyoruz. Ölçümüzde bel 70 cm, kalça 94 cm idi.

Yani Kalça  94 / 2 + 1 = 48
         Bel     70 / 2 + 1 = 36
                                    -         
                                        12
Çıkan rakamın (12 cm) 2 cm 2'i ÖN pens payı, Ön pensin 0,5 cm veya 1 cm fazlası ARKA pens payı kalan kısım da bel fazlalığı yani YAN PAY olarak alıyoruz.  Bu durumda ön pens payı 2 cm, arka pens payı 3 cm, yan payda 7 cm olarak alınıyor.




   Öncelikle kalıptan çıkartacağımız YAN PAY ( Bel fazlalığı)'dan başlıyoruz. Yan pay, kalıbı çıkartırken kullandığımız teknikten dolayı ön ve arka kalıpta (resimde kırmızı ile işaretlenen bölüm) ön bel ve arka bel kısmının arasında kalan bölüm ve kalıbımızdan çıkartacağımız yerdir. Hesapladığımız yan pay ölçümüzü, yan dikiş çizgimizde, bel hattının 1 cm yukarısına çıkarak, aynı hizada, ön ve arka kalıba eşit dağılacak şekilde içeri giriyoruz. Yani 7 cm olan yan pay için  yan dikiş çizgisi orta nokta alınarak, 3,5 cm ön, 3,5 cm arkada kalıptan içeri giriyoruz. resimde D ve E noktası olarak görebilirsiniz.  Kalça kavisi için, yan dikişten, kalça hattı çizgimizden 2 cm yukarı çıkıyoruz. ( B noktası) ön ve arka kalıpta B noktası ile E ve B noktası ile D noktalarını birleştiriyoruz. Bu şekilde hem yan pay fazlalığını belirlemiş hem de kalça kavsimizi işaretlemiş oluyoruz.

 
    Arka kalıp bel oyuntusu için arka ortası çizgimizde resimde belirtmiş olduğum A noktasından 1 cm aşağıya ve indiğimiz 1 cm den de, 2 cm içeri giriyoruz. 2 cm içeri girmiş olduğumuz yer ile E noktasını birleştiriyoruz.
Ön kalıp bel oyuntusu içinde kalıbımızın ön ortası çizgisinden ( C noktası) 2 cm içeri girerek D noktası ile birleştiriyoruz.

 Ön Pens için öncelikle ön eteğimizin bel kısmının 3'te 1'i (1/3) hesap edilir. Yani C ile D noktası arası mezur ile ölcülerek 3'e bölünür. Çıkan sayı kadar yan dikiş den içeri girilir ( G noktası). daha önce hesap ettiğimiz ön pens payı bu nokta baz alınarak 2 ikiye bölünür ve pens boyu için G noktasından 9 cm aşağıya inilerek pens çizilir.Kalça düşüklüğü 20-22 cm olarak alınan kalıplarda pens boyu 10 veya 10,5 cm olarak alınır.

Arka Pens ön pensten farklı olarak  bel ölçüsü ikiye bölünür. Yani E ile A noktasından 1 cm aşağıya indiğimiz yer ölçülür ve tam ortası baz alınarak arka pens payı eşit olarak dağıtılır. Arka pensin boyu standart olarak 12 cm olarak alınır ve F noktasından 12 cm aşağıya inilir.

Pensin açık hali
  Yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi bu işlemleri tamamladığımız zaman temel etek kalıbımızı çizmiş oluyoruz. İş geliyor kalıbı çıkartmaya. Bu işlemleri yaptıktan sonra dikkat etmemiz gerek bir şey var. Gerekli çizimi yaptıktan sonra kalıbımızı ön ve  arka olarak birbirinden ayırıp direk kesmiyoruz. Bel ve pens çizgileri hariç diğer yerleri kesiyoruz. Bel kısmının düzgün olması için beli kesmeden önce pensleri kapatıyoruz ve kapatılmış şekli ile bel oyuntumuzu, bel oyuntumuza uygun olarak tekrardan çiziyoruz ve 2. çizmiş olduğumuz  bel oyuntusundan kalıbımızı kesiyoruz.
Pens kapatılmış hali




























Sanırım temel etek kalıbının sonuna geldik :) önümüzdeki hafta ne öğreneceğiz bilmiyorum ancak buraya kadar benim için her şey hoş... yeni dikiş dikmeye başlasam da kalıp çıkartmayı öğrenerek, teknik olarak da bu işlerden anlamayı çok istiyorum... Öğrendikçe de paylaşmaya devam edeceğim..

Başka konularda, yeni paylaşımlarda tekrar görüşmek üzere...

selamlar,












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder